Ние сме пристрастени да правим само най-доброто и основната ни цел е да водим по-здравословен начин на живот.
Миналото не може да бъде променено, но може да промените бъдещето си с REZUS.

Ние винаги правим всичко възможно, за да ви отговорим в рамките на един работен ден.

Oткрийте ни в социалните мрежи
Top
 
REZUS Nutrition > Фитнес и здраве  > Водна задръжка на тялото

Водна задръжка на тялото

Около 70% от човешкото тяло е изградено от вода – не кости, не мускули или друга тъкан, просто H2O. Човешкият организъм обича водата. Водата е в кръвта, органите, мускулите дори и костите.

Причини за задържане на вода в организма

По същество задържането на течности в организма се отнася до прекомерно натрупване на течност в кръвоносната система, телесните тъкани и кухините в тялото. Може да се прояви в много различни области на тялото и по различни причини, например стрес, прием на алкохол, захар, прием на лекарства,  хормонални промени и др.

Водната задръжка може да бъде и в следствие на здравословен проблем свързан с бъбреците, черния дроб и т.н.

Недостатъчният прием на вода също е една от най-честите причини за водна задръжка. Ако приемът  е ограничен, тялото се дехидратира и започва да съхранява течности.

В зависимост от пол, възраст, килограми и физическа активност, препоръчителният дневен прием на вода е строго индивидуален, но общоприетото количество, което трябва да приема  един неспортуващ човек е около два литра на ден. Което само по себе си означава, че ако извършвате някаква двигателна активност, това количество трябва да бъде увеличено.

бутилка вода

Регулиране

Добрата новина е че задържането на вода може да бъде регулирано със спорт и правилно хранене.  В случай, че нямате здравословни проблеми, може да намалите  водната задръжка чрез няколко стъпки, но на първо четене ви съветваме да прекратите консумацията на нездравословни храни и напитки.

Натрий (натриев хлорид или просто сол) е минерал, който изтегля водата в клетките на тялото. При прием на прекомерно количество сол е много вероятно да се задържи вода, затова помислете за намаляне цялостния прием на натрий. Започнете с разглеждане на съдържанието на натрий в хранителните етикети на храните, които вече купувате – така може да разберете дали дадена храна е с високо съдържание на сол. Ако се натъкнете на храни с по-богато съдържание на натрий, опитайте се да намалите количеството, което приемате. В дългосрочен план е много по-лесно да ограничите количеството, отколкото да спрете изцяло любимите си храни.

видове сол

Калий е жизненоважен минерал, който има способността да регулира натрий, като по този начин контролира нивата на течности в организма. Важно е да се знае, че калия и натрия вървят ръка за ръка и след като понижаваме нивото на натрий, автоматично това води и до спадане на нивото на калий.

Храни богати на калий са банани, сладък картоф, диня, цвекло, спанак, броколи, авокадо, някои риби и др.

Магнезий е друг минерал, който участва в баланса между електролити и течности. Храни богати на магнезий са банани, бадеми, авокадо, броколи, босилек, мента, гроздови семки, тиквени семки, ленено семе, спанак и др.

магнезий

Стресът най-често е свързан с хормона кортизол. Той играе важна роля с водата в тялото. Производството му се задейства като отговор на стреса в организма.

Кортизолът помага за разграждането на гликогена и мастните депа за енергия, но също така разгражда и мускули.

В крайна сметка не искате нивата на кортизол да са високи, защото ако това е така, има удар върху други хормони в тялото, които са необходими за изграждане на мускули и загуба на телесни мазнини (например тестостерон).

В обобщение крайният резултат от повишения кортизол и понижен тестостерон е увеличеното задържане на вода, както и други фактори като по-малко мускули, повече мазнини, ниско либидо и др.

Карайте го по-спокойно…

Въглехидратите също оказват влияние върху водната задръжка. Един грам въглехидрат  изисква около 2-3 мл. вода за да бъде разграден и усвоен от тялото. Затова доста често се чувстваме и изглеждаме подути след обилен техен прием.

Трябва да знаете, че ако приемате въглехидрати, но не приемате достатъчно вода, те ще “дръпнат” водата от вашата налична в тялото, но ако тя е прекалено малко, вероятно няма да успеете да ги усвоите както трябва.

Препоръки

В заключение ви препоръчваме да започнете с балансиране на нивата на натрий и калий. За повечето хора това ще означава намаляне приема на натрий и увеличаване на калий. Обикновено това е най-често срещаният дисбаланс, който ще откриете. Започнете с оглед на избора на храни и направете някои корекции. Уверете се, че пиете достатъчно вода всеки ден. След като загубите излишното тегло на водата, не забравяйте да продължите доброто си хранене и тренировки за дълготрайно поддържане на теглото.

Вкарването и изкарването на водата в тялото влияе на кръвното налягане, затова трябва да бъдете внимателни с този процес.

Никой жив организъм не реагира положително на резки промени.

Надяваме се да сме били от полза.

Share
Нямате добавени продукти
0