Ние сме пристрастени да правим само най-доброто и основната ни цел е да водим по-здравословен начин на живот.
Миналото не може да бъде променено, но може да промените бъдещето си с REZUS.

Ние винаги правим всичко възможно, за да ви отговорим в рамките на един работен ден.

Oткрийте ни в социалните мрежи
Top
 
REZUS Nutrition > Фитнес и здраве  > Видове протеини и тяхната биологична стойност

Видове протеини и тяхната биологична стойност

Дойде време да напишем някой друг ред за различните видове протеини под формата на хранителни добавки на прах. Преди това обаче ще Ви запознаем с няколко интересни факта свързани с белтъчините, които може да не знаете.

Протеини

Белтъчините са основни съставни части на всички клетки в тялото.  Те са необходими за нормалното функциониране, развитие и възстановяване на човешкото тяло и можем спокойно да ги наречем основна структурна единица.

Белтъчините от своя страна са изградени от аминокиселини. В състава на белтъчините влизат 20 аминокиселини, от които тялото може да синтезира 11 от тях. Те се наричат като заменими, докато незаменимите са 9 на брой и не могат да бъдат синтезирани от човешкото тяло и затова се наричат незаменими (или есенциални).

Белтъчините се усвояват в стомаха и червата, като храносмилателните ензими ги разграждат до аминокиселини. Храносмилането на белтъци изразходва калории, като този процес е известен като термичен ефект.

piece of steak

Източниците на протеин от храната могат да бъдат класифицирани като пълноценни и непълноценни. С най-богат аминокиселинен профил е животинският белтък, защото съдържа всички незаменими аминокиселини. За да се набавят всички незаменими аминокиселини от растителни източници е необходимо да се комбинират продукти.

Ако тренирате редовно, нашият съвет е да наблегнете на пълноценните източници на белтъчини като месо, яйца, суроватъчен протеин, риба и др., тъй като притежават най-висока биологична стойност.

Независимо дали вашите цели са увеличение на мускулната маса или изгаряне на мазнини, хранителният режим трябва да бъде богат на белтъци.

Дневен прием на белтъчини

В зависимост от редица фактори като ниво на развитие, цели и необходими дневни нужди, необходимо е да се осигури на тялото определено количество протеин.

Редовните тренировки с тежести увеличават синтеза на протеин в клетъчната мускулатура, от което следва по-големи нужди за набавяне на белтъчини в сравнение с хора, които не тренират.

Ако желаете да трупате мускулна маса консумирайте по 2 – 2,5гр. белтъчини на килограм лично тегло.

В случай, че хранителният режим е за изгаряне на мазнини, то може да консумирате от 2 до 3гр. протеин на килограм.

Биологична стойност

Биологичната стойност на белтъчините е единица, чрез която може да се определи усвояемостта на протеина от тялото. Мерната единица се определя по няколко основни фактора – баланс на незаменимите аминокиселини, степента на усвояване и задържане на протеин в тялото, както и поддържане на положителен азотен баланс в тялото.

Биологичната ценност (Biological Value, BV) се изразява чрез съотношението BV = B/A. Тук “В” е задържаният в тялото азот, “А” е абсорбираният чрез храносмилателната система азот. За да трупате мускулна маса е необходимо да поддърате положителен азотен баланс в организма.

Белтъчините са главен източник на азот, като средното съдържание на азот в тях е 16%. Учените определят яйчният протеин като стандарт за биологична стойност и е с мерна единица 100, което означава 100% усвояемост.

Може да видите таблица с биологичната стойност на различните източници на протеин отдолу:

Източник на протеинБиологична стойност
Суроватъчен протеин изолат100-159
Суроватъчен протеин концентрат104
Яйце100
Краве мляко91
Яйчен белтък99
Риба83
Телешко месо80
Пилешко месо79
Казеин77
Ориз74
Соя59
Пшеница54
Бобови49
Фъстъци43

Видове протеини

Може да срещнете огромно разнообразие от най-различни видове протеини на прах – суроватъчен, млечен, казеин, телешки, яйчен, соев, грахов, конопен, както и смесица от различни видове.

1. Суроватъчен протеин

С перфектен баланс между незаменими аминокиселини и много висока биологична стойност, суроватъчният протеин е най-популярната хранителна добавка на пазара днес.

Той е перфектно допълнение към всеки хранителен режим, независимо от целите. Извлича се от мляко, като при процеса на обработка, с помощта на ензим се отделя суроватката от изварата. Чрез процеси на филтрация се пречиства от лактозата и останалите примеси.

Около 20% от протеина в млякото е суроватъчен, а останалите 80% е казеинов. Тук виждаме и разликата между суроватъчния протеин и казеиновия протеин – изварата е източник на казеин.

Суроватката е с богато съдържание на незаменимата аминокиселина Л-Левцин, която стимулира синтеза на протеин. Суроватъчният протеин повишава рязко потока на аминокиселини в кръвообращението до 60 минути след прием.

Това го прави правилният избор след тренировка, както и след ставане, когато  бързо трябва да набавите на мускулите си аминокиселини.

Може да го консумирате самостоятелно или в комбинация с въглехидрати, в зависимост от целите и нуждите. Приблизително 4ч. след приема нивата на аминокиселини в кръвта се връщат до първоначалните.

Ще изброим и част от ползите на суроватъчния протеин – подпомага растежа на мускулна маса, изгарянето на мазнините, подобрява възстановяването след тренировка.

Има изследвания, които показват, че може да понижи кръвното налягане, както и да помогне при диабет тип 2. Това е заболяване, което се характеризира с висока кръвна захар и нарушена функция на инсулина.

Как да избера подходящ суроватъчен протеин при този огромен избор на пазара?

Нашият съвет е да търсите суроватъчен протеин,  с минимално съдържание на лактоза, мазнини, подсладители и овкусители.

Разликата между суроватъчен протеин концентрат и изолат е процентното съдържание на протеин в една доза. При изолата съдържанието трябва да е поне 90%, докато при концентрата може да варира. В случай, че не се готвите за състезание или не страдате от лактозна непоносимост, разлика между концентрат и изолат няма да усетите.

Предимство на изолата е по-добрата разтворимост и малко по-бърза усвояемост, но когато теглим чертата, равносметката е че прием на качествен изолат или концентрат ще ви свършат една и съща работа.

2. Казеинов протеин

Също с богато съдържание на аминокиселини, но с по-забавено абсорбиране от организма. Попадайки в стомаха, казеиновите мицели образуват плътна протеинова маса, при която храносмилателните ензими по-трудно разбиват пептидните връзки.

В сравнение със суроватъчния протеин, казеиновият отнема по-дълго време за цялостното му усвояване, но скоростта с която аминокиселините навлизат в кръвния поток е близка и е приблизително 60 минути.

След прием на суроватъчен протеин има по-голям първоначален пик на аминокиселини и рязък спад, а след консумация на казеинов протеин, потокът от аминокиселини е по-равномерен и продължителен, в случая около 7ч.

Погледнете таблицата, на която са измерени нивата на аминокиселини в кръвта след прием на казеинов и суроватъчен протеин за период от 7ч.

Casein vs Whey Protein Absorption chart

Казеиновият протеин притежава отличен аминокиселинен профил и има изразен антикатаболен ефект (предпазва от разграждане на мускулна маса). По-бавното отделяне на аминокиселини в кръвта го прави добър избор преди лягане – тук може да добавите и здравословни мазнини, за да забавите допълнително усвояването. Казеинът е подходящ и при хранителен режим за изгаряне на мазнини, защото поттиска апетита и придава чувство за ситост.

3. Яйчен протеин

Отново пълноценен източник на аминокиселини. С богато съдържание на ВСАА и други важни хранителни вещества, витамини и минерали. Не съдържа лактоза, което го прави подходящ избор за хора с лактозна непоносимост.

4. Телешки протеин

Характерно за този вид протеин е високото белтъчно съдържание в една доза, както и богатото съдържание на креатин. Това го прави подходящ за силови атлети, но голям минус е ниската биологична стойност спрямо суроватъчния и яйчния протеин. Не съдържа лактоза и е подходящ за хора с непоносимост.

5. Грахов протеин

Ако избягвате животински продукти, то може би най-удачният избор за растителен протеин е граховият изолат. Предимство е, че е с високо съдържание на протеин в доза.

Недостатъците са, че не съдържа всички незаменими аминокиселини и не се слави с приятен вкус. Може да предизвиква подуване на стомаха, въпреки, че не съдържа лактоза. Предпочитан избор основно от вегани.

В заключение можем да добавим, че суроватъчният протеин,  не случайно е най-предпочитан от спортуващите и тези, които искат да изградят една по-добра физика.

Share
Нямате добавени продукти
0