Ние сме пристрастени да правим само най-доброто и основната ни цел е да водим по-здравословен начин на живот.
Миналото не може да бъде променено, но може да промените бъдещето си с REZUS.

Ние винаги правим всичко възможно, за да ви отговорим в рамките на един работен ден.

Oткрийте ни в социалните мрежи
Top
 
REZUS Nutrition > Фитнес и здраве  > Разлика между химия и хранителни добавки

Разлика между химия и хранителни добавки

Доста често хората не правят разграничение между “химия” и хранителни добавки (суплементи), а разликата е от земята до небето. Нека ви обясним на разбираем език как да различавате двете неща едно от друго.

Какво разбираме под думата “химия”?

Следва да разбираме анаболните стероиди, които не са хранителни добавки, а представляват фармацевтични продукти.

Съвсем наскоро нашумяха и т.нар. прохормони, които се приближават до анаболните стероиди по структура – те също не могат да се класифицират като хранителни добавки.

Всички анаболни стероиди са деривати (производни) на мъжкия хормон тестостерон. Могат да бъдат естери на тестостерона, както и негови метаболити.

Молекула Тестостерон

Анаболните стероиди имат широко приложение в медицината за третиране на различни проблеми. При мъже в напреднала възраст често се използват за лечение на нисък тестостерон, т.е. прави се поддържаща терапия, която държи нивата му в нормални граници, тъй като ниският тестостерон е свързан с по-висока смъртност при мъжете и потентността. Използва се също така при хора, които имат проблеми да задържат тегло поради химиотерапия, изгаряния, намалена плътност на костите, и.т.н. 

При спортистите често се наблюдава злоупотреба, поради  стремежът им  към по-високи резултати.

Machine Gun Gif

Страничните ефекти са разнообразни и може да бъдат неприятни – оплешивяване, гинекомастия, акне, проблеми с функцията на черния дроб, сърцето, хормонален дисбаланс и .т.н.

Инжектирането на тестостерон веднага спира собственото производство, като това се наблюдава и при почти всички негови производни.

Дългосрочният прием на анаболни стероиди има неприятен физиологически и психически ефект, освен когато не говорим за TRT (терапия за лечение на нисък тестостерон).

Разпространението и употребата им е забранена от закона.

Хранителните добавки, както подсказва името, са допълнение към хранителния режим.

Rezus Nutrition

Чрез тях може да си набавите различни хранителни вещества, които поради една или друга причина не присъстват в диетата.

Суплементите, които се предлагат на пазара днес, са доста разнообразни – протеин на прах, креатин, аминокиселини, предтренировъчни продукти, мастни киселини, витамини и минерали и др. Могат също така да бъдат билкови продукти или други съставки базирани на растителни източници.

Хранителни добавки и ядки

Почти всички спортисти в даден момент прибягват до протеин на прах, за да си набавят така ценните белтъчини, необходими за възстановяване и прираст на мускулна маса.

Трениращите, които търсят експлозивна сила използват една доказала се през годините хранителна добавка – креатин монохидрат. Той се съдържа в телешкото месо, но за да си набавите 5гр. креатин тряба да изядете над един килограм, което би било трудно, а и при доста хора напълно безсмислено. Именно тук пристигат на помощ суплементите.

Креатин монохидрат под формата на хранителна добавка е синтезиран в лаборатория, но за тялото това няма особено значение, тъй като то реагира по един и същи начин на веществото.

Това, че хранителните добавки се произвеждат при лабораторни условия не бива да Ви притеснява, даже напротив.

Хранителни добавки в лабораторни условия

При спазване на всички изисквания и условия за производство може спокойно да употребявате дадените продукти.

Хранителните добавки могат да бъдат екстракти или концентрати и се предлагат под формата на таблетки, капсули, меки капсули, гел-капсули, течности, както и на прах.

Също така се срещат и под формата на хранителни барове. Накратко, хранителните добавки представляват храни в концентрирана форма. Предимството от използването на суплементи е, че те осигуряват адекватно количество хранителни вещества, съдържат специфична комбинация и количество хранителни съставки, които се изискват в определено време на ден.

Това прави хранителните добавки удобен начин да набавите на тялото всички необходими хранителни вещества или поне по-голямата част от тях.

Нямате достатъчно време? – Протеин на прах в комбинация с плод или шепа ядки е отлично междинно хранене.

Всички хранителни добавки ли са безопасни за употреба? – Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като все повече фирми залагат повече на маркетинг, отколкото на качество. Все пак можем да твърдим, че утвърдените фирми произвеждат хранителните добавки, направени от естествени съставки, които са безопасни за употреба.

Изключително важно е да прочетете хранителното съдържание на всеки продукт, както и по възможност произхода му.

Когато купувате хранителни добавки под формата на прах търсете хранителни добавки с натурални подсладители като стевия. Избягвайте вредни подсладители като Аспартам, Асцелуфам-К и др.

В заключение може да направим кратка съпоставка – анаболните стероиди са лекарства, които са предназначени за лечение на нисък тестостерон, но имат и други приложения в медицината и спорта. Суплементите съдържат хранителни вещества, които запълват празнотите в хранителния режим.

Надяваме се, че вече може да разграничавате “химията” и хранителните добавки.

Share
Нямате добавени продукти
0